Liberal Alliance – de frihedselskendes parti

liberal_allianceSå varer det ikke lang tid inden vi skal til stemmeurnerne.
Valget er rykket tæt på og skal afholdes senest i september, men kan også risikere at komme meget tidligere end det.

I denne artikel kigger vi lidt på Folketingets nyeste parti Liberal Alliance, og gennemgår i korte træk hvem de er og hvad de står får.

Så har du lidt at forholde dig til hvis du gerne vil oddse på Folketingsvalget 2015.

Hos odds.dk har man udarbejdet en stor guide til Folketingsvalg odds, som du kan nærstudere, hvis du vil have lidt penge ind på et godt valg for Liberal Alliance eller de andre partier.

Liberal Alliances baggrund

Liberal Alliance blev egentlig stiftet under navnet Ny Alliance den 7. maj 2007
De tre oprindelige stiftere var Naser Khader og Anders Samuelsen, der begge to havde brudt med deres gamle parti Radikale Venstre, samt Gitte Seeberg der forlod det Konservative Folkeparti. Naser Khader, der var det mest kendte navn af de tre, blev naturligt nok partiets formand.

Ny Alliances tilblivelse var først og fremmest en protest mod den blokpolitik, som de tre stiftere følte at der blev ført i VK-regeringen af Venstre, Konservative og støttepartiet Dansk Folkeparti.

Uenighed om forholdet til netop Dansk Folkeparti var dog årsag til at partiets medstifter Gitte Seeberg forlod Ny alliance allerede i januar 2008.

I sommeren 2008 skiftede partiet navn til Liberal Alliance for at styrke den liberale profil som partiet udviklede sig til.

I januar 2009 forlod den anden af partiets tre stiftere, Naser Khader, så partiet da han ikke følte at han kunne stå inde for partiets værdier mere.
Anders Samuelsen overtog derefter formandsposten og har været formand lige siden.

De politiske grundtanker

Liberal Alliances ønske er mere personlig frihed for den enkelte borger.
Partiets vil have at den enkelte borger i langt mindre grad skal være bundet op på statens krav til hvordan det enkelte menneske skal leve sit liv. De ønsker at staten i lang mindre grad sætter ammer for såvel livsstil som økonomi.

Det betyder for Liberal Alliance de vil have sænket skatten markant – og helt have fjernet topskatten. De vil samtidig styrke den private ejendomsret. Liberal Alliances fire mærkesager lyder kort og godt; Mere frihed – Lavere skatter – Højere vækst – Mindre bureaukrati.

Liste I i Folketinget

Liberal Alliance stiller op til Folketinget under listebogstavet I på stemmesedlen.
Partiet forkortes dog oftest med bogstaverne LA.

LA opnåede til folketingsvalget i 2011 at få 5 procent af alle stemmerne, hvilket rakte til 9 mandater i folketinget. Det var fire mandater flere end de fik til deres første folketingsvalg nogensinde i 2007 under navnet Ny Alliance.

Partiformanden Anders Samuelsen blev naturligt nok den trak flest af stemmerne. Han stillede op i Nordsjællands Storkreds.

Liberal Alliance til folketingsvalget 2015

Liberal Alliance stiller op til folketinget med et ønske om at regeringen skal tilbage til blå blok, og håber at en eventuelt kommende blå regering som minimum vil blive afhængig af deres stemmer.

Liberal Alliance har også ytret ønske om at bliver en del af en borgerlig regering, men her er det dog langt mere tvivlsomt om det ønske vil blive opfyldt, såfremt der måtte bliver borgerligt flertal.

Partiets mærkesager til det kommende folketingsvalg forventes at afspejle de fire mærkesager de også har indskrevet i deres grundpolitik:

* 40 procent skat
* Færre forbud
* Mindre bureaukrati
* Afskaffelse af efterlønnen

Spidskandidater til folketingsvalget 2015

Af partiets spidskandidater, kommer partiformand Andes Samuelsen efter alt at dømme også til at være den største stemmesluger for partiet til det kommende valg.

LA har dog også en lang række andre kandidater, der har været gode til at markere sig medierne, på trods af partiets begrænsede størrelse med kun 9 folketingspolitikere.
Blandet andet den tidligere kuglestøder Joachim B. Olsen er ofte i vælten med hans ofte meget skarpe meninger til vilkårene på arbejdsmarkedet.

En ny kandidat der også kan risikere at trække en del stemmer, selvom hun ikke er opstillet som spidskandidat, er fitnessdronningen Charlotte Bircow.

Partiets mulige stemmeslugere:
* Anders Samuelsen
* Simon Emil Ammitzbøll
* Thyra Frank
* Joachim B. Olsen
* Mette Bock
* Charlotte Bircow

Prognose

Liberal Alliance ligger i de fleste meningsmålinger til en lille fremgang på ½-1 procentpoint.
Hvis prognoserne holder nogenlunde stik, vil det betyde at Liberal Alliance har gode muligheder for at øge sit antal af folketingsmedlemmer med en enkelt person fra 9 til 10 mandater.