Kongen er død – Hvem vinder Tour de France i Christopher Froomes fravær?

I gennem de sidste par år har Team Sky-rytteren Christopher Froome været den altoverskyggende stjerne i cykelsportens store grand tours. Undervejs er det blevet til fire sejre i Tour de France, en enkelt sejr i Vuelta a Espana samt tre andenpladser i Vueltaen og en enkelt i Touren. Froome har altså været fuldstændig uovervindelig, men nu er det slut. Under sin sejr i Vuelta a Espana i sidste efterår blev britten taget for doping, og han ser nu ud til at misse store dele af denne sæson.

Det er selvfølgelig aldrig godt, når en rytter bliver taget for doping, slet ikke en stor en som Froome, men det betyder, at årets Tour de France bliver åbnet helt op.

Hos Danske Spil kan man oddse på, hvem der vinder Tour de France uden Christopher Froome, og der er gode odds at hente.

 

Odds på Tour de France

 

Her er favoritterne

Uden Christopher Froome bliver Tour de France-feltet åbnet helt op. Feltet mister simpelthen sin altoverskyggende leder, og det vil blive tydeligt. I årene efter Lance Armstrong så man, hvordan manglen på en leder påvirkede feltet. Her var løbet uroligt, og der var ikke rigtig nogen kontrol over feltet.

Med Froome i feltet ved alle holdene, at Team Sky vil komme til at kontrollere og dominere løbet. Uden Froome vil favoritterne derimod angribe til højre og venstre, og vi kan komme til at se et af de mest åbne løb i årevis.

På trods af den store uforudsigelighed, der hersker forud for et lederløst løb, er der allerede nu et par favoritter, der skiller sig ud. Dette drejer sig naturligvis om Richie Porte og Nairo Quintana.

 

Richie Porte

Richie Porte kørte længe som Froomes mest betroede løjtnant, men forud for sidste sæson skiftede han til BMC for at køre sin egen chance. Det gjorde han godt, og han lignede manden, der kunne ødelægge Froomes dominans. Desværre styrede Porte under Tour de France, hvorefter han måtte udgå.

Porte har et stærkt hold bag sig, der kan hjælpe ham i selv de mest pressede situationer. Hans største styrke er dog, at han er en yderst komplet rytter. Porte kan konkurrere med verdens bedste enkelstartsryttere, men samtidig kan han også angribe sine konkurrenter i bjergene.

Portes store problem er, at han aldrig for alvor har været med helt fremme i en grand tour. Faktisk har han kun to top ti placeringer i grand tours, og hans bedste resultat er en femteplads i Tour de France fra 2016. Dermed mangler han rutinen, og man kan også så tvivl om hans holdbarhed.

 

Nairo Quintana

Den anden store Tour-favorit er Nairo Quintana. Den unge colombianer har længe været regnet som en af cykelsportens absolutte stjerner, men han har endnu ikke stået øverst på podiet i Touren. Han har til gengæld vundet både Giro d’Italia og Vuelta a Espana. I Touren er han sluttet på podiet tre gange efter to andenpladser og en tredjeplads.

Quintanas store problem er, at han mangler taktisk kynisme. Man ser ham ofte bruge unødvendige kræfter på tåbelige angreb, hvilket hjemsøger ham senere i løbet. I andre øjeblikke bruger han ikke kræfter nok på at angribe, når hans konkurrenter sidder på grænsen.

Derudover er Quintanas enkeltstart håbløs. Det betyder, at han altid skal ud og hente en masse tid i bjergene, hvilket sætter ham under pres.

Samtidig lider Quintana under, at han ikke har sit holds ubetingede støtte. Han må således deles om kaptajnrollen med både Alejandro Valverde og Mikel Landa. Dette kan skabe splid i holdbussen, og det er anstrengende for Quintana.

 

Outsiderne

Selvom Porte og Quintana er favoritter, så er der mange andre om buddet. De seneste par sæsoner har vist, at feltet lige under Froome er utrolig bredt, og vi kan meget vel se en overraskende vinder.

To gode bud på et alternativ til favoritterne er førnævnte Landa samt den tidligere vinder Vincenzo Nibali. Begge er fremragende bjergryttere, og Nibali har efterhånden vundet et hav af grand tours. Hvis ikke Froome stiller til start, vil han i øvrigt være den eneste tidligere Tour de France-vinder i feltet.

Derudover må man heller ikke glemme Tom Dumoulin, der tidligere har vundet både Giro d’Italia og Vuelta a Espana.  Det hollandske tempofænomen vandt i efteråret VM i enkeltstart, og han har udviklet sig til en sublim klassementsrytter.

Sidst men ikke mindst kan folk som Romain Bardet, Rigoberto Uran, Geraint Thomas, Fabio Aru og selvfølgelig Jakob Fuglsang også tage den øverste plads på skamlen. De er alle fremragende ryttere, der kan bide skeer med de allerbedste på deres gode dage.

 

Odds på Tour de France